Ciasto ptasie mleczko
Ptasie mleczko to bardzo lekkie i smaczne ciasto, które zaspokoi ochotę na „coś słodkiego”. Deser ten wzorowany jest na znanym, wedlowskim ptasim mleczku, które chyba większość z nas uwielbia. Piankowe wnętrze jest puszyste, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.
Ciasto ptasie mleczko to idealny dodatek do kawki, a także świetny deser, którym możemy poczęstować swoich gości. Domowe ptasie mleczko jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Robi się je błyskawicznie, a smakuje bajecznie!
PRZEPIS NA CIASTO PTASIE MLECZKO
Składniki
na blaszkę 24×24
Masa ptasie mleczko
- 6 białek jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 krople aromatu śmietankowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 120 ml wrzątku
Polewa czekoladowa
- 100g czekolady mlecznej
- 50g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
Dodatkowo
- 14 herbatników maślanych
Wykonanie
1. Przygotowujemy polewę. Do garnka wlewamy gorącą wodę. Kładziemy na niego naczynie (szklane lub stalowe). Do naczynia wrzucamy połamaną mleczną oraz gorzką czekoladę. Dodajemy miękkie masło i podgrzewamy całość do całkowitego roztopienia. Pod koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotową polewę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
2. Czas na piankę. Białka ubijamy przy użyciu miksera. Rozpoczynamy od mniejszych obrotów i stopniowo je zwiększamy. Białka ubijamy przez około 3 minuty, następnie stopniowo dodajemy cukier, sok z cytryny i aromat śmietankowy. Pod koniec ubijania wlewamy płynną, ale przestygniętą żelatynę.
3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy równomiernie przygotowaną masę.
4. Nieco ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę rozprowadzamy delikatnie na masie. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wow, to ciacho wygląda jak mleczna kanapka, pycha!
Dzisiaj zrobiłam. Jest bajeczne i faktycznie rozpływa się w ustach. Jedną rzecz tylko dodałam: na piankę jeszcze jedną warstwę herbatników 😊
Przepis kupuję i dodaję do moich zbiorów ❤️