Ciasto kajmakowe bez pieczenia

Ciasto kajmakowe bez pieczenia

Ciasto kajmakowe bez pieczenia to idealny pomysł na szybki i smaczny deser bez użycia piekarnika. Przygotowane jest na kakaowych herbatnikach, które połączone z masą kajakową oraz krakersami smakują naprawdę świetnie. Ciasto jest bardzo szybkie do zrobienia, nie wymaga skomplikowanych składników i świetnie smakuje. Polecam na każdą okazję, jak i bez okazji!

PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWE BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 64 herbatniki ciemne
  • ok 40 krakersów
  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 łyżka cukru pudru
  • 2 śmietan fix


Polewa

  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • 6 łyżek mleka

Wykonanie

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i ubić na puszystą masę. Na samym końcu dodać masę kajmakową i wymieszać do połączenia składników.

  2. Blaszkę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć warstwę herbatników a na nich rozłożyć warstwę masy. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników, znów masę, następnie krakersy, masa, znów herbatniki, masa, herbatniki i na koniec masa.

  3. Pozostałe krakersy pokruszyć i wyłożyć na wierzch ciasta.

  4. Masę kajmakową wymieszać z ciepłym mlekiem i wymieszać, by była nieco rzadsza. Gotową polewę wyłożyć na ciasto.

  5. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto kajmakowe bez pieczenia przepis
Przepis na ciasto kajmakowe bez pieczenia
Ciasto kajmakowe na herbatnikach

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 126

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście − 11 =