Ciasto kajmakowe bez pieczenia
Ciasto kajmakowe bez pieczenia to idealny pomysł na szybki i smaczny deser bez użycia piekarnika. Przygotowane jest na kakaowych herbatnikach, które połączone z masą kajakową oraz krakersami smakują naprawdę świetnie. Ciasto jest bardzo szybkie do zrobienia, nie wymaga skomplikowanych składników i świetnie smakuje. Polecam na każdą okazję, jak i bez okazji!
PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWE BEZ PIECZENIA
Składniki
- 64 herbatniki ciemne
- ok 40 krakersów
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 puszka masy kajmakowej
- 2 łyżka cukru pudru
- 2 śmietan fix
Polewa
- 4 łyżki masy kajmakowej
- 6 łyżek mleka
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i ubić na puszystą masę. Na samym końcu dodać masę kajmakową i wymieszać do połączenia składników.
- Blaszkę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć warstwę herbatników a na nich rozłożyć warstwę masy. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników, znów masę, następnie krakersy, masa, znów herbatniki, masa, herbatniki i na koniec masa.
- Pozostałe krakersy pokruszyć i wyłożyć na wierzch ciasta.
- Masę kajmakową wymieszać z ciepłym mlekiem i wymieszać, by była nieco rzadsza. Gotową polewę wyłożyć na ciasto.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin.