Ciasto Bąbelek
Ciasto bąbelek to bardzo smaczny deser, zaliczany do grupy ciast bez pieczenia. Jest bardzo szybki i przede wszystkim łatwy w przygotowaniu, a swoim smakiem zachwyci nie jednego gościa.
Urok tego ciasta to galaretka z bąbelkami, które powstają podczas energicznego wymieszania lekko tężejącej galaretki. Stąd też wywodzi się nazwa ciasta.
Ciasto bąbelek składa się z herbatnikowego spodu, sernikowej masy oraz przeźroczystej galaretki z dodatkiem borówek. Całość smakuje naprawdę bardzo ciekawie. Ciasto jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Koniecznie musicie skosztować tego „wypieku”.
PRZEPIS NA CIASTO BĄBELEK
Składniki
MASA SEROWA
- 1 kg sera z wiaderka (u mnie niebieski President)
- 2 galaretki przeźroczyste
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 ml wrzątku
GALARETKA
- 2 galaretki przeźroczyste
- 800 ml wody
DODATKOWO
- ok. 160 g herbatników maślanych
- 500 g borówek
Wykonanie
- Dwie galaretki przeźroczyste rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Odstawić, aby przestygły.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodawać stopniowo ser z wiaderka. Pod koniec ubijania małym strumieniem wlewać przestygniętą galaretkę.
- Blaszkę o wymiarach 24×36 cm wyścielić folią spożywczą. Na spód ułożyć warstwę herbatników. Przygotowaną masę rozprowadzić na ciastkach. Masa zaraz po przygotowaniu może być bardzo rzadka, wówczas należy chwilkę odczekać, aby zaczęła tężec i wówczas rozporządzić ją na ciastkach. Ciasto wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
- Pozostałe dwie galaretki przeźroczyste rozpuścić w 800 ml wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy galaretka będzie lekko stężała wymieszać ją energicznie przy pomocy łyżki, co spowoduje, że powstaną w niej małe bąbelki.
- Na stężałą masę ułożyć borówki a na nie rozprowadzić galaretkę. Całość wstawić do stężenia do lodówki na kilka godzin.