Ciasto Algida
Ciasto Algida to kolejny deser bez pieczenia. Puszysta masa otulona jest dwoma waflami, które nadają całemu ciastu cudownego wykończenia.
Ciasto Algida kojarzy mi się z czasami dzieciństwa, kiedy podczas lata kupowało się w osiedlowym sklepie lody właśnie w takim wafelku. Na pewno wiele z Was także pamięta ich smak. Ciasto Algida swoim wyglądem przypomina właśnie te lody.
Przepis na ciasto Algida jest bardzo szybki i łatwy, dlatego też śmiało możecie pokusić się o jego przygotowanie w wolnej chwili. Zajmie Wam to zaledwie 15 minut.
Przepis na Ciasto Algida
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki przeźroczyste
- 500 ml wrzątku
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 wafle
Wykonanie
- Formę 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej format przyciąć oba wafle. Jeden z nich położyć na spodzie formy.
- Dwie galaretki przeźroczyste rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do ostygnięcia.
- Wcześniej schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie, ciągle ubijając wlewać płynną galaretkę. Gotową masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
- Lekko tężejącą masę wyłożyć na wafla, całość wyrównać i przykryć drugim waflem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.