Ciastka z marmoladą
Przepis na kruche ciastka z marmoladą. Wyjątkowo maślane, delikatne i przepyszne! Smak, który z pewnością pamiętasz z dzieciństwa.
Te ciasteczka z marmoladą możesz przygotować na specjalne okazje lub gdy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Samodzielne pieczenie ciasteczek jest bardzo przyjemne, satysfakcjonujące i co najważniejsze dużo tańsze niż kupowanie gotowych słodkości ze sklepu. Polecam serdecznie wypróbować przepis.
CIASTKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Składniki (ok. 20 ciasteczek)
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Dodatkowo
- marmolada
Przygotowanie
1. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę.
2. Następnie stopniowo dodać żółtka i śmietanę.
3. Na koniec wsypać przesianą mąkę i całość zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
4. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać ciasteczka o dowolnych kształtach.
5. Na środek każdego ciasteczka nałożyć odrobinę marmolady.
6. Tak przygotowane ciasteczka przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 12 minut do zarumieniania.