Chrzan tarty domowy
Wyrazisty i pyszny w smaku domowy chrzan tarty to obowiązkowy dodatek na świąteczny stół. Pasuje nie tylko do dań na Wielkanoc, ale również na co dzień. Chrzan tarty jest idealnym dodatkiem do gotowanych jajek, wędlin, czy pieczonych mięs. Wprawdzie w każdym sklepie można kupić słoiczek tego przysmaku, jednak przygotowany domowym sposobem jest zdecydowanie smaczniejszy.
W moim przepisie do chrzanu dodaję odrobinę śmietany i majonezu, co wzbogaca jego smak i czyni chrzan bardziej aksamitnym i nieco złagadza ostrość. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
CHRZAN TARTY DOMOWY – PRZEPIS
Składniki
- 2 korzenie chrzanu świeżego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Korzenie chrzanu obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do zimnej wody (dzięki temu zabiegowi chrzan zachowa swój naturalny biały kolor i nie będzie drażnił swoimi oparami podczas ścierania).
2. Po upływie czasu chrzan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Do startego chrzanu dodać sok z cytryny oraz szczyptę soli.
4. Do powstałej mieszanki kolejno dodać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki majonezu. Całość dokładnie wymieszać.