Chrupiące ciasto z brzoskwiniami
Proste, delikatne i pyszne, takie jest chrupiące ciasto z brzoskwiniami. A czemu chrupiące? Wszystko dzięki warstwie nutelli, wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Jej dodatek w tym cieście sprawia, że smakuje naprawdę wyjątkowo. Idealnie łączy się z brzoskwiniami i delikatnym kremem śmietankowym. Do tego oczywiście klasyczny puszysty biszkopt!
Chrupiące ciasto z brzoskwiniami to idealny wypiek na każdą okazję. Polecam je na rodzinne spotkania, domowe imprezy a szczególnie na święta.
CHRUPIĄCE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI – PRZEPIS
Biszkopt
- 5 jajek rozmiar L
- 140 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Galaretka z brzoskwiniami
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
- 750 ml gorącej wody
Warstwa czekoladowa
- 200 g kremu czekoladowego nutella
- 100 g płatków kukurydzianych
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 50 g czekolady gorzkiej
Wykonanie
- Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Przełożyć do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i podzielić na dwa blaty.
- Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kosteczkę. Dodać do galaretki i odstawić do lekkiego stężenia.
- Krem nutella lekko podgrzać, dodać pokruszone płatki kukurydziane i wymieszać. Wyłożyć na połowę biszkopta i dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni.
- Na chrupiącą warstwę nutelli z płatkami wyłożyć tężejącą galaretkę.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem wymieszanym wcześniej z śmietan-fixem. Połowę masy wyłożyć na galaretkę, przykryć biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i udekorować posiekaną czekoladą.
Ciasto smacze, proste i w sumie szybkie . Myślę gdyby zrobić fajnie boki to wyszedł by naprawdę super torcik