Chrupiące ciasto z brzoskwiniami

Proste, delikatne i pyszne, takie jest chrupiące ciasto z brzoskwiniami. A czemu chrupiące? Wszystko dzięki warstwie nutelli, wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Jej dodatek w tym cieście sprawia, że smakuje naprawdę wyjątkowo. Idealnie łączy się z brzoskwiniami i delikatnym kremem śmietankowym. Do tego oczywiście klasyczny puszysty biszkopt! 

Chrupiące ciasto z brzoskwiniami to idealny wypiek na każdą okazję. Polecam je na rodzinne spotkania, domowe imprezy a szczególnie na święta. 

CHRUPIĄCE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI – PRZEPIS

Biszkopt

  • 5 jajek rozmiar L
  • 140 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


Galaretka z brzoskwiniami

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 750 ml gorącej wody

Warstwa czekoladowa

  • 200 g kremu czekoladowego nutella
  • 100 g płatków kukurydzianych

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 50 g czekolady gorzkiej

Wykonanie

  • Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Przełożyć do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i podzielić na dwa blaty. 
  • Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kosteczkę. Dodać do galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. 
  • Krem nutella lekko podgrzać, dodać pokruszone płatki kukurydziane i wymieszać. Wyłożyć na  połowę biszkopta i dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni.
  • Na chrupiącą warstwę nutelli z płatkami wyłożyć tężejącą galaretkę. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem wymieszanym wcześniej z śmietan-fixem. Połowę masy wyłożyć na galaretkę, przykryć biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i udekorować posiekaną czekoladą. 
Chrupiące ciasto z brzoskwiniami przepis
Przepis na chrupiące ciasto z brzoskwiniami
chrupiące ciasto z brzoskwiniami i kremem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 16

“Komentarz do Chrupiące ciasto z brzoskwiniami”

  1. Ciasto smacze, proste i w sumie szybkie . Myślę gdyby zrobić fajnie boki to wyszedł by naprawdę super torcik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście + 3 =