Chleb na suchych drożdżach

Przepis na najprostszy chleb pszenny na drożdżach suchych. Zawsze się udaje i jest przepyszny!
Chlebek z tego przepisu pięknie wyrasta, ma super chrupiącą skórkę i jest mięciutki w środku. Składa się z bardzo prostych składników, które większość znajdzie w swojej kuchni. Dodatkowo ten domowy chleb jest banalny w przygotowaniu, dlatego każdy bez wyjątku z łatwością poradzi sobie z jego upieczeniem.
CHLEB NA SUCHYCH DROŻDŻACH PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki pszennej (typ 650)
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 500 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka suszonych ziół
Przygotowanie
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, cukier oraz sól. Suche składniki wymieszaj łyżką.
2. Następnie wlej wodę oraz olej. Wyrób ciasto za pomocą dłoni lub miksera.
3 Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Keksówkę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Przełóż do niej ciasto. Wierzch posyp dowolnymi ziołami suszonymi.
5. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
6. Po upieczeniu chleb ostudź na kratce.

Ten chleb jest przepyszny. Nie mogłam się doczekać i odkroiłam kawałek, choć jeszcze był letni. Dałam mąkę typ 500, piekłam na termoobiegu, bo nie mam innej opcji, nie dodałam ziół, dodałam za to trochę mieszanki ziaren i górę też posypałam ziarnami. Przepychota!!! Dzięki za przepis.