Bananowa Czikita

Ciasto bananowa czikita totalnie rozkochało w sobie moich domowników. Głównie ze względu na to, że wszyscy uwielbiamy banany i wszystko co z nimi związane. Dlatego też ciasto bananowa czikita to był strzał w dziesiątkę!

Ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu, bardzo smaczne i lekkie. Do jego wykonania potrzebujemy kilka gofrów, śmietanę kremówkę, jogurt naturalny i galaretki. Ostatnio bardzo polubiłam ciasta na bazie galaretek, ponieważ są bardzo lekkie i orzeźwiające.

Jeśli jesteście miłośnikami domowych ciast bez pieczenia, ciasto bananowa czikita z pewnością rozkocha Was w sobie swoim cudownym smakiem!

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki krystaliczne
  • ok 10 gofrów
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 banany

Przygotowanie

  • Blaszkę 24×24 wykładamy papierem do pieczenia, a na niej układamy warstwę gofrów.
  • Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 500 ml wody.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Następnie pod koniec ubijania dodajemy jogurt naturalny.
  • Do masy wlewamy schłodzoną, ale ciągle płynną galaretkę.
  • Gotową masę wylewamy na gofry, następnie wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Na ciasto układamy plasterki banana, następnie zalewamy je lekko tężejącą galaretką cytrynową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście − 1 =