Bananowa Czikita
Ciasto bananowa czikita totalnie rozkochało w sobie moich domowników. Głównie ze względu na to, że wszyscy uwielbiamy banany i wszystko co z nimi związane. Dlatego też ciasto bananowa czikita to był strzał w dziesiątkę!
Ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu, bardzo smaczne i lekkie. Do jego wykonania potrzebujemy kilka gofrów, śmietanę kremówkę, jogurt naturalny i galaretki. Ostatnio bardzo polubiłam ciasta na bazie galaretek, ponieważ są bardzo lekkie i orzeźwiające.
Jeśli jesteście miłośnikami domowych ciast bez pieczenia, ciasto bananowa czikita z pewnością rozkocha Was w sobie swoim cudownym smakiem!
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki krystaliczne
- ok 10 gofrów
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 banany
Przygotowanie
- Blaszkę 24×24 wykładamy papierem do pieczenia, a na niej układamy warstwę gofrów.
- Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 500 ml wody.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Następnie pod koniec ubijania dodajemy jogurt naturalny.
- Do masy wlewamy schłodzoną, ale ciągle płynną galaretkę.
- Gotową masę wylewamy na gofry, następnie wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Na ciasto układamy plasterki banana, następnie zalewamy je lekko tężejącą galaretką cytrynową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.