Babka Wielkanocna
Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu domowa babka wielkanocna. Przepis ten jest niezastąpiony i niezawodny, babka zawsze wychodzi. Jest szybka w przygotowaniu a dodatkowo bardzo smaczna.
Babka wielkanocna to obowiązkowy wypiek na święta Wielkanocne. Powinna się znaleźć na stole w każdym domu. Poniżej znajdziecie świetny przepis na szybką i bardzo smaczną babkę wielkanocną, idealną na święta. Jest puszysta, wilgotna i delikatna. Z pewnością posmakuje każdemu z Was.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na domową babkę wielkanocną. Na pewno każdemu z Was wyjdzie przepyszna, nawet jeśli będzie to Wasza pierwsza babka wielkanocna w życiu.
PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ
Składniki
- 3 jajka
- 40 g budyniu waniliowego – sam proszek budyniowy
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Wykonanie
- Całe jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy. Ubijamy.
- Dodajemy olej oraz jogurt, mieszamy szpatułką.
- Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
- Formę smarujemy masłem, delikatnie posypujemy kaszą manną bądź bułką tartą – by bez problemu wyjąć babkę po upieczeniu.
- Babkę pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia to 50 minut.
- Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.