Babeczki sernikowe

Jeśli jesteś fanem klasycznego sernika, to z pewnością przypadną Ci do gustu jego mini wersje – babeczki sernikowe. Są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Idealnie sprawdzą się na wszelkie imprezy, urodziny, czy inne okazje. Wyglądają efektownie i znikają z talerza w mgnieniu oka!
Przepis na babeczki sernikowe jest bardzo łatwy i nie wymaga wiele pracy. Składniki również nie są skomplikowane — wszystkie znajdziesz w pobliskim sklepie spożywczym, a część z nich pewnie masz już w swojej kuchni. W tym wpisie dowiesz się, jak w kilku prostych krokach zrobić pyszne babeczki sernikowe, które z pewnością staną się ulubionym deserem w Twoim domu. Polecamy również sprawdzić nasz ulubiony przepis na sernik, który nie opada i nie pęka.
BABECZKI SERNIKOWE PRZEPIS
Składniki / 12 sztuk
- 500 sera z wiaderka
- 2 jajka
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Mus malinowy
- 200 g malin
- 150 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
- 12 ciasteczek Oreo
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
- Do miski przekładam ser z wiaderka, dodaję śmietankę, jajka, cukier i cukier wanilinowy. Miksuję do połączenia. Następnie dodaję proszek budyniowy i znów mieszam do połączenia składników.
- Formę na muffinki wykładam papilotkami. Na dnie każdej papilotki umieszczam ciasteczko Oreo.
- Masę serową przelewam do papilotek. Całość wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę 30 minut. Po upieczeniu odstawiam do przestygnięcia.
- Maliny blenduję na mus i mieszam z serkiem mascarpone.
- Śmietankę kremówkę ubijam na sztywną pianę. Dodaję do malin i delikatnie mieszam łyżką do połączenia.
- Masę wykładam na babeczki i całość wstawiam do lodówki na kilka godzin.

