Budyniowiec na herbatnikach

Budyniowiec na herbatnikach to bardzo smaczne i szybkie ciasto bez pieczenia. Składa się z ciemnej i jasnej masy budyniowej oraz herbatników.

Ciasto budyniowiec bez pieczenia jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a dodatkowo smakuje rewelacyjnie. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

PRZEPIS NA BUDYNIOWIEC BEZ PIECZENIA

Przepis na tradycyjną blachę 

Składniki

  • Duże opakowanie herbatników 

MASA BUDYNIOWA JASNA

  • 40 g proszku budyniowego ( 1 opakowaniE budyniu śmietankowego bez cukru)
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 300 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki wody

MASA BUDYNIOWA CIEMNA 

  • 40 g proszku budyniowego ( 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru)
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 300 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania 

  1. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją w 300 ml mleka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  2. Żelatynę umieszczamy w szklance, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 5 minut. Podgrzewamy 15 sekund w mikrofali aby żelatyna się rozpuściła.

  3. Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując, dodajemy stopniowo budyń. 

  4. Dodajemy płynną żelatynę i mieszany łyżką.

  5. W ten sposób przygotowujemy jasną i ciemną masę budyniową. 

Wykonanie

  1. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Na dnie układamy warstwę herbatników.

  3. Rozsmarowujemy masę budyniową ciemną.

  4. Na masę układamy herbatniki.

  5. Rozsmarowujemy masę budyniową jasną.

  6. Całość przykrywamy herbatnikami.

  7. Wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście − sześć =