Zupa ryżowa z mięsem mielonym
Dziś mam dla Was mój ulubiony przepis na pyszną zupę z ryżem i mięsem mielonym. Zupa jest niezwykle smaczna i sycąca, więc z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Nie wymaga długiego gotowania i stania w kuchni. Składniki znajdziecie w większości supermarketów. Jeśli jesteście fanami zup i szukacie nowych smaków, koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
ZUPA RYŻOWA Z MIĘSEM MIELONYM PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- pół szklanki ryżu białego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1,5 litra bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć. Marchewkę pokroić w półplasterki. Dodać do duszącej się cebuli. Całość smażyć kilka minut.
2 Paprykę pokroić w słupki. Przełożyć na patelnię z cebulą i marchewką. Całość dusić przez 5 minut.
3 Mięso mielone doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na osobnej patelni na odrobinie tłuszczu.
4 Podsmażone mięso oraz warzywa przełożyć do większego garnka, dodać zblendowane pomidory z puszki, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość wymieszać i dusić przez kilka minut. Kolejno wlać bulion i gotować zupę przez 15 minut pod przykryciem.
5. Następnie wsypać surowy ryż i całość gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut, do momentu aż ryż zmięknie. Pod koniec sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem w razie konieczności.