Zapiekanka jajeczna
Zapiekanka jajeczna to mój kolejny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest pyszna, sycąca i niezwykle prosta w przygotowaniu.
Zapiekanka oprócz jajek składa się także z ziemniaków, szynki, pieczarek i sera. Wszystkie te składniki idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszną potrawę, która posmakuje każdemu. Do tego wygląda pięknie, a swój urok z pewnością zawdzięcza cudnie upieczonym z wierzchu jajkom. Jeśli zatem szukacie pomysłu na prosty i pyszny obiad, który oczaruje smakiem i wyglądem, to zapiekanka jajeczna sprawdzi się doskonale.
ZAPIEKANKA JAJECZNA – PRZEPIS
Składniki
- jajka – 5 sztuk
- ziemniaki – 600 g
- cebula – 1 duża lub 2 małe
- pieczarki – 350 g
- śmietana 18% – 100 ml
- szynka w plasterkach – 200 g
- ser żółty – 200 g
- sól
- pieprz
- szczypiorek – pęczek
- masło
Przygotowanie
1 Ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka, Zalewamy wodą, dodajemy łyżkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 10 minut. Po ugotowaniu odlewamy wodę i ziemniaki odstawiamy na bok.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na łyżce masła.
3. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy jeszcze chwilę do odparowania wody.
4. Do uduszonych pieczarek z cebulką wlewamy śmietankę, przyprawiamy solą i pieprzem i energicznie mieszamy do połączenia składników. Ściągamy z gazu.
5. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
6. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Na dnie układamy połowę ugotowanych ziemniaków. Następnie rozprowadzamy wymieszane ze śmietaną pieczarki.
7. Na pieczarki wykładamy szynkę w plastrach i ponownie warstwa ziemniaków.
8. Ziemniaki posypujemy serem, a na ser wbijamy jajka.
9. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, do momentu, aż jajka się zetną.
10. Po upieczeniu zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.