Pomidory zapiekane pod serową pierzynką

Planujesz małe przyjęcie? Z tym przepisem wszystko wyjdzie perfekcyjnie! Pomidory zapiekane pod serową pierzynką to świetna przekąska na różne imprezy. Doskonale smakują, są bardzo proste w przygotowaniu, a do tego bardzo ładnie wyglądają na stole. Zapewniam, że goście będą zachwyceni! Zapiekane pomidory to także świetny pomysł na śniadanie lub kolację, gdy znudziły wam się zwykłe kanapki.

PRZEPIS NA ZAPIEKANE POMIDORY

Składniki

  • 4 pomidory
  • 50g sera mozzarella
  • 50g szynki
  • 4 małe jajka
  • sól pieprz
  • szczypiorek

Wykonanie

1. Pomidory dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie ścinamy ich górną część z ogonkiem na ok. 1/4 wysokości. Z każdego pomidora dokładnie wydrążamy miąższ.

2. Do każdego pomidora wsypujemy trochę pokrojonej w kostkę szynki, następnie wbijamy po 1 jajku, przyprawiamy solą oraz pieprzem i na sam koniec posypujemy startym na tarce żółtym serem.

3. Odcięte części pomidora układamy w naczyniu żaroodpornym a na nich stawiamy nasze faszerowane pomidory.

4. Przygotowane pomidory wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez około 25-30 minut.

5. Po upieczeniu posypujemy wierzch szczypiorkiem. Smacznego!


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × trzy =