Wiśniowa Dama
Ciasta z wiśniami smakują obłędnie! Lekko kwaskowate wiśnie w połączeniu ze słodkim kremem to świetne zestawienie. Ciasto wiśniowa dama to żywy dowód, na to, że to idealny duet!
Wiśniowa dama to ciasto, które można przygotować bez pieczenia. Przygotowane zostało na kakaowych herbatnikach. Jeśli zaś lubicie ciasta na biszkopcie, można je przygotować na tradycyjnym kakaowych biszkopcie, będzie równie smaczne. Ja przygotowałam wersję bez pieczenia, dla leniwych.
Ciasto wiśniowa dama jest naprawdę bardzo proste do zrobienia i co najważniejsze świetnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie na zbliżające się święta!
CIASTO WIŚNIOWA DAMA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- 1000 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 galaretki krystaliczne (przezroczyste)
- 500 ml gorącej wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 700 g kompotu z wiśniami
- 2 galaretki wiśniowej
- 120 herbatników kakaowych
- 2 garści wiórków kokosowych
Wykonanie
- Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki ubijamy za pomocą miksera. Ciągle ubijając, cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą galaretkę. Przygotowaną masę wstawiamy do lodówki na kilka minut, by zaczęła tężeć.
- W międzyczasie blaszkę o wymiarach 24×24 wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki kakaowe. Następnie wykładamy na nie przygotowaną masę śmietankową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Wiśnie odcedzamy z kompotu, dolewamy do niego wody, tak by łącznie było 800 ml płynu, całość podgrzewamy. Do gorącego kompotu wsypujemy galaretki wiśniowe, mieszamy, do rozpuszczania, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Kolejno dodajemy wiśnie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z wiśniami wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę bijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.