Warstwowa sałatka z porem i jajkiem
Warstwowa sałatka z porem i jajkiem to bardzo smaczna i kolorowa sałatka. Pięknie prezentuje się na stole, jest przepyszna i idealna na każdą okazję. Przepis na sałatkę jest niezwykle prosty a składniki niezbędne do jej przygotowania ogólnodostępne. Sałatka z porem i jajkiem w swoim składnie na dużo ciekawych i kolorowych składników, które połączone ze sobą z dodatkiem delikatnego sosu fajnie się prezentują i super smakują. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z POREM I JAJKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 2 marchewki
- 1 mały por
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach a żółtka na małych.
- Marchewkę ugotować na miękko, obrać i pokroić w kostkę.
- Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną wodą, osuszyć.
- Selera konserwowego osączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Tuńczyka również odsączyć z zalewy.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Sałatkę układać warstwowo: seler, kukurydza, tuńczyk, sos, fasola, marchewka, białka jajek, por, sos, żółtka.