Truskawkowy deser z prażonymi migdałami
Dzisiaj mam dla was prosty i smaczny przepis na truskawkowy deser z prażonymi migdałami. Idealny na upalne dni jak i te deszczowe by poprawić sobie humor. Deser składa się z pokruszonych herbatników, truskawek, galaretki, ubitej śmietanki, bezy i prażonych migdałów. Łatwy i szybki do zrobienia, który skusi każdego nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem.
Przepis na truskawkowy deser z prażonymi migdałami
Składniki
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 g truskawek
- 250 ml śmietany kremówki
- 150 g herbatników
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 mini bezy
- garść migdałów
- 4 duże kieliszki
Przygotowanie
1. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Herbatniki drobno kruszymy i umieszczamy na spodzie kieliszka.
3. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na mniejsze kawałki.
4. Na herbatnikach układamy pokrojone truskawki i zalewamy je lekko tężejącą galaretką.
5. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do pełnego stężenia.
6. Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Następnie puszystą śmietanę wykładamy na warstwę zastygniętej galaretki.
7. Śmietankę posypujemy pokruszonymi mini bezami.
8. Wierzch deserków dekorujemy podprażonymi na suchej patelni migdałami.