Szybkie ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej i cieszyć się ich smakiem. Te soczyste i aromatyczne dary natury nie tylko doskonale smakują same, ale też świetnie sprawdzają się w wypiekach. W dzisiejszym wpisie mam dla was przepis na szybkie ciasto z truskawkami, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.
Największe zalety tego ciasta z truskawkami to:
– prostota i szybkość w wykonaniu
– tylko kilka prostych składników
– idealne na rodzinne spotkania lub do popołudniowej kawy czy herbaty
Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie efektownego wypieku, to ten przepis na ciasto z truskawkami z pewnością Cię zachwyci!
SZYBKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 3 większe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 50 g cukru
- 75 g mąki
- 50 g zimnego masła
Dodatkowo
- ok. 500 g truskawek
Przygotowanie
- Do miski przełożyć jogurt naturalny, dodać olej cukier i wbić jajka. Całość wymieszać do połączenia.
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej, cały czas mieszając.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm.
- Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Wyłożyć na ciasto rozcięciami ku górze.
- Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i posypać nią ciasto.
- Ciasto piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja grzania góra-dół).
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

