Szybka zapiekanka z patelni
Nie zawsze mamy czas na przygotowanie skomplikowanych i wymagających czasu dań obiadowych. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzi się szybkie i jednogarnkowe danie obiadowe, przygotowane ze składników, które zazwyczaj mamy w lodówce.
Szybka zapiekanka z patelni, którą przygotowałam w ostatnim czasie, idealnie sprawdzi się w kryzysowych sytuacjach, ponieważ jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. W swoim składzie posiada proste składniki, a jej smak jest obłędny! Zapraszam na przepis!
SZYBKA ZAPIEKANKA Z PATELNI – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 pora
- 150 g sera żółtego
- 150 g makaronu
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml wody
- papryka słodka
- szczypta papryki ostrej
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Na rozgrzaną z odrobiną tłuszczu patelnię przekładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz pora. Podsmażamy kilka minut.
- Kolejno dodajemy doprawione solą oraz pieprzem mięso. Całość razem dusimy, do momentu, aż mięso nabierze złocistego koloru.
- Po upływie czasu na patelnię przekładamy krojone pomidory z puszki, paprykę słodką, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość razem dusimy 3-4 minuty.
- Następnie na patelnię wlewamy szklankę wody, wsypujemy makaron i dusimy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu przez producenta makaronu, co jakiś czas mieszając.
- Po czasie zdejmujemy pokrywkę i jeszcze podgrzewamy do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Gotową zapiekankę z patelni posypujemy startym na tarce serem żółtym. Podgrzewamy do momentu roztopienia sera.