Surówka obiadowa z białej kapusty
Chrupiąca i bardzo aromatyczna surówka z białej kapusty to doskonały dodatek do drugiego dania, lub do grilla. Surówka z białej kapusty jest łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna. Do jej przygotowania potrzebne są tylko biała kapusta, marchew, por oraz prosta zalewa z kilku składników.
Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na to co zrobić z białej kapusty, to ten przepis na surówkę z białej kapusty sprawdzi się doskonale.
SURÓWKA OBIADOWA Z BIAŁEJ KAPUSTY
Składniki
- 1 kg białej kapusty
- 1/2 pora
- 2 marchewki
Zalewa:
- 1/4 szklanki oleju
- 1 kieliszek octu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
Wykonanie
1. Kapustę poszatkować na tarce, lub pokroić nożem w paski.
2. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Pora pokroić w półkrążki.
4. Składniki na zalewę (ocet, olej, cukier, sól, pieprz) wymieszać ze sobą do połączenia.
5. Składniki przełożyć do miski, zalać przygotowaną zalewą i dokładnie wymieszać.
6. Surówkę przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin żeby smaki dobrze się przegryzły.