Surówka obiadowa z białej kapusty

surówka obiadowa z białej kapusty

Chrupiąca i bardzo aromatyczna surówka z białej kapusty to doskonały dodatek do drugiego dania, lub do grilla. Surówka z białej kapusty jest łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna. Do jej przygotowania potrzebne są tylko biała kapusta, marchew, por oraz prosta zalewa z kilku składników.

Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na to co zrobić z białej kapusty, to ten przepis na surówkę z białej kapusty sprawdzi się doskonale.

SURÓWKA OBIADOWA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Składniki

  • 1 kg białej kapusty
  • 1/2 pora
  • 2 marchewki

Zalewa:

  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 kieliszek octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Wykonanie

1. Kapustę poszatkować na tarce, lub pokroić nożem w paski.

2. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Pora pokroić w półkrążki.

4. Składniki na zalewę (ocet, olej, cukier, sól, pieprz) wymieszać ze sobą do połączenia.

5. Składniki przełożyć do miski, zalać przygotowaną zalewą i dokładnie wymieszać.

6. Surówkę przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin żeby smaki dobrze się przegryzły.

surówka obiadowa z białej kapusty przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × 1 =