Snickers bez pieczenia
Snickers bez pieczenia to niesamowite ciasto, które pokochają wszyscy miłośnicy słodkości. Masa kajmakowa w połączeniu ze słonymi i chrupiącymi orzeszkami smakuje naprawdę obłędnie. Dodatkowo ciasto snickers nie wymaga pieczenia. Przygotowany jest na bazie herbatników, dzięki czemu możemy go wykonać w ekspresowym tempie.
Ciasto snickers to idealny deser na święta, rodzinne imprezy, spotkania ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się również do popołudniowej kawy na osłodzenie dnia. Zapraszam na przepis!
CIASTO SNICKERS BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 puszka masy kajmakowej
- ok. 30 krakersów
- ok. 30 herbatników kakaowych
- 100 g czekolady gorzkiej
- 80 g słonych orzeszków ziemnych
Wykonanie
- Śmietankę kremówkę, serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i ubijamy na wysokich obronach na puszystą masę. Pod koniec ubijania wsypujemy śmietan-fix, mieszamy do połączenia składników.
- Formę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia, wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników kakaowych.
- Na herbatnikach rozprowadzamy połowę przygotowanej masy, a na niej układamy warstwę krakersów.
- 2/3 masy kajmakowej mieszamy z posiekanymi orzeszkami ziemnymi, (zostawiając 2 garści orzeszków do dekoracji wierzchu ciasta).
- Na krakersach rozsmarowujemy masę kajmakową z orzechami i przykrywamy ją kolejną warstwą krakersów.
- Na krakersy wykładamy pozostałą masę śmietankową, a na niej układamy kakaowe herbatniki. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą kajmakową i posypujemy orzeszkami.
- Czekoladę w opakowaniu umieszczaniu w gorącej wodzie, by się rozpuściła. Następnie odcinamy jeden z rogów i polewamy rozpuszczoną czekoladą nasze ciasto.
- Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.