Sernik z budyniem
Sernik z budyniem
Sernik to najpopularniejsze ciasto, które z pewnością każdy z Was dobrze zna. Mimo, iż nazwa jest ta sama, każdy sernik smakuje nieco inaczej. Głównym składnikiem jest oczywiście ser, ale sam smak sernika zależy także od pozostałych produktów, które wybierzemy do przygotowania domowego sernika.
Tym razem postawiłam na sernik z budyniem, który zawsze się udaje. Sernik jest bardzo delikatny, lekki i smaczny. Same składniki na sernik można przygotować w zaledwie 10 minut! Ten szybki sernik to prawdziwy raj dla podniebienia. Jest naprawdę bardzo łatwy i szybki a jego smak obłędny!
Ten domowy sernik z budyniem to idealny pomysł na smaczny deser do kawy, czy słodki poczęstunek w przypadku wizyty rodziny, czy znajomych. Na pewno każdy będzie zadowolony z kawałka takiego smakołyka.
PRZEPIS NA SERNIK Z BUDYNIEM
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 kg twarogu półtłustego
- 100 g masła
- 13 jajek
- 100 g mąki
- budyń śmietankowy – proszek
- 300 g cukru
- 4 łyżki cukru wanilinowego
Wykonanie
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Masło utrzeć z cukrem.
- Twaróg, twaróg z wiaderka, żółtka, mąkę, proszek budyniowy, cukier wanilinowy wymieszać przy pomocy miksera.
- Połączyć wszystkie składniki na sernik.
- Sernik przelać do blachy wyścielonej papierem. Piec przez 1h w 180°, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Sernik pozostawić do ostygnięcia.