Sernik na zimno z galaretką i nasionami chia
Mega smaczny i prosty w przygotowaniu sernik na zimno z galaretką i bananami. Wystarczy kilka składników, które z pewnością wiele z Was posiada w swojej lodówce, by wyczarować ten smaczny deser.
Sernik na zimno to bardzo popularny rodzaj sernika, który jest bardzo szybki w przygotowaniu. Można go przygotować z dodatkiem różnych owoców takich jak truskawki, banany czy maliny. Miałam pod ręką banana, więc przygotowałam sernik na zimno z dodatkiem galaretki cytrynowej i banana.
Jeśli macie ochotę na małe co nieco, koniecznie zapoznajcie się z moim przepisem na pyszny sernik na zimno, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia!
Składniki
BISZKOPT
- 2 jajka L
- 50 g cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 3 łyżki nasion chia
- 1/2 szklanki mleka
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku
GALARETKA
- galaretka cytrynowa
- 450 ml wrzątku
- banan
Przygotowanie
BISZKOPT
Wymiar blachy to 18×13 cm – jest to 1/2 tradycyjnej blachy.
- Ubić białka na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru.
- Dodać żółtka, ubijać aż składniki się połączą.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką.
- Ciasto przelać do blachy wyłożonej papier do pieczenia. Piec 25 minut w 170 stopniach.
MASA SEROWA
- Nasiona chia zalać mlekiem. Wstawić do lodówki, przemieszać co jakiś czas, w momencie przygotowania pozostałych składników.
- Twaróg przełożyć do misy, dodać cukier i miksować kilka minut.
- Żelatynę rozpuścić w wrzącej wodzie, mieszać do momentu aż się rozpuści.
- Zagęszczone nasiona chia dodać do masy serowej, zmiksować.
- Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy chwilkę – do połączenia się składników.
- Galaretkę przygotować na 450 ml wody. Odstawić do wystudzenia.
- Masę serową rozsmarować na biszkopcie.
- Na masie serowej wyłożyć pokrojonego w paseczki banana.
- Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.