Sałatka z szynką na krakersach
Sałatka warstwowa z szynką na krakersach to idealna propozycja na wyjątkowe okazje takie jak święta czy ważne rodzinne uroczystości. Pięknie się prezentuje na stole i świetnie smakuje. Z pewnością zachwyci Waszych gości.
Sałatka z szynką na krakersach składa się z kilku warstw samych pyszności. Całość świetnie się komponuje zarówno wizualnie jak i smakowo. Sałatka warstwowa z krakersami mimo, że wygląda na skomplikowaną, wcale taka nie jest. Składniki do jej przygotowania większość znajdzie w swojej kuchni, a czasowo jej wykonanie nie powinno zająć więcej niż 30 minut.
SAŁATKA Z SZYNKĄ NA KRAKERSACH – PRZEPIS
Składniki
- 27 słonych krakersów
- 200 g szynki w kawałku
- 200 g sera żółtego w kawałku
- 1/2 pora
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 3-4 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Majonez połączyć z jogurtem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
2. Na płaskim talerzu lub desce ułożyć pierwszą warstwę krakersów 3×3.
3. Ser żółty i ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich 3 łyżki przygotowanego sosu. Rozsmarować po krakersach i przykryć kolejną warstwą krakersów.
4. Szynkę również zetrzeć na tarce, pora pokroić w półkrążki. Dodać 3 łyżki sosu, wymieszać i wyłożyć na krakersy. Przykryć ostatnią trzecią warstwą krakersów.
5. Ugotowane jajka obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce dodać do nich 2 łyżki sosu i całość rozsmarować po krakersach.
6. Żółtka również zetrzeć na tarce i wyłożyć na białka.
7. Gotową sałatkę wstawić do lodówki na minimum godzinę, by całość się przegryzła i krakersy nieco zmiękły.