Sałatka pekińska
Dzisiaj mam dla was propozycję na pyszną sałatkę pekińską. Sałatka idealna na kolację, lekki obiad lub na imprezę. Zawsze wszystkim smakuje i jako pierwsza znika ze stołu!
Przepis na sałatkę pekińską jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Produkty do jej przygotowania znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Sałatka pekińska ma fajny, lekko chrupiący smak, jest kolorowa i ładnie się prezentuje. Poza tym jest pożywna i sycąca. Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego.
SAŁATKA PEKIŃSKA PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek świeży
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sos
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu na rumiany kolor.
2. Składniki na sos łączymy ze sobą.
3. Kapustę pekińską szatkujemy na drobno, cebulę obieramy i kroimy w piórka.
4. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórka i pomidory kroimy w kostkę.
5. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sos i mieszamy.