Sałatka okolicznościowa
Prosta a zarazem efektowna sałatka, która z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach.
Sałatka okolicznościowa nie tylko świetnie prezentuje się na stole, ale i wyśmienicie smakuje. Mimo, że składa się z prostych składników to ich połączenie tworzy doskonałą potrawę, której nikt się nie oprze. Sałatka okolicznościowa doskonale sprawdzi się na różne uroczystości takie jak święta, urodziny, spotkanie rodzinne, czy jako przekąska w ciągu dnia. Koniecznie zachęcam do wypróbowania przepisu.
SAŁATKA OKOLICZNOŚCIOWA – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 większa czerwona cebula
- 1 por
- 4 jajka
Marynata do mięsa
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sos
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
Przygotowanie
1. Składniki na marynatę łączymy i dokładnie mieszamy. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do marynaty. Przykrywamy i wstawiamy na godzinkę do lodówki.
2. Po tym czasie zamarynowane mięso smażymy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor. Odstawiamy do przestygnięcia.
3. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
4. Cebulę kroimy na drobne kawałki.
5. Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w półplasterki.
6. Sos: Ogórka obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazda nasiennego i ścieramy na tarce. Następnie startego ogórka zasalamy i odstawiamy na 15 minut, kiedy puści sok – odlewamy.
7. W kolejnym kroku do ogórków dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, oliwę oraz posiekany koperek. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Składniki układamy w salaterce warstwami:
- kurczak
- por
- kukurydza
- sos
- cebula
- jajka