Sałatka brzoskwiniowa polana
Sałatka brzoskwiniowa polana to sałatka warstwowa idealna na specjalne okazje. Smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Kto nie zechciałby skosztować takiego cudeńka? Ślinka cieknie na sam widok.
W skład sałatki wchodzą ugotowany ryż, warzywa oraz kurczak. Wyjątkowy smak sałatki dopełniają brzoskwinie, które dają całości lekko słodkiego posmaku. Sałatka brzoskwiniowa polana idealnie sprawdzi się na wieczór w gronie znajomych czy kolację z rodziną. Co więcej, przygotowanie tej sałatki nie wymaga wielkich umiejętności, a jej wyjątkowy smak pozostanie z Tobą na długi czas.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ BRZOSKWINIOWA POLANA
Składniki
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 torebka ryżu
- 200 g żółtego sera
- 1 puszka kukurydzy
- 1 por (biała część)
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- przyprawą do gyrosa
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy na złoty kolor.
2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją z opakowania.
3. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4. Brzoskwinie oraz kukurydzę odsączamy z zalewy.
5. Pora kroimy w półplasterki, paprykę w kosteczkę.
6. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Sałatkę układamy w salaterce warstwowo:
- Ugotowany ryż
- czerwona papryka
- kukurydza
- usmażony kurczak
- por
- sos
- ser żółty
- brzoskwinie
Wierzch sałatki posypujemy szczypiorkiem.