Puszyste ciasto z dyni
Puszyste i wilgotne ciasto dyniowe to jeden z najlepszych deserów sezonowych. Ciasto pięknie wyrasta, rewelacyjnie pachnie i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. Ten pyszny placek z dyni można przygotować w bardzo łatwy sposób. A jak? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie.
Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszne ciasto z dyni, które z pewnością Wam posmakuje. Jest bardzo smaczne, idealne do ciepłej herbaty z dodatkiem miodu, pomarańczy i goździków.
PRZEPIS NA CIASTO Z DYNI
Składniki
- 200 g masła
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g musu z dyni
Wykonanie
- Zaczynamy od przygotowania musu z dyni. Początkowo należy ją obrać, pokroić na mniejsze kawałki i usunąć środek. Pokrojone kawałki dyni umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, do momentu aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie rozdrabniamy blenderem na mus dyniowy.
- Masło w temperaturze pokojowej kroimy na mniejsze kawałki. Następnie miksujemy je z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
- Do masła z cukrem dodajemy jajka, ciągle miksujemy. Pod koniec, nadal miksując, stopniowo dodajemy mus dyniowy.
- Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy do mokrych, mieszamy.
- Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, grzanie góra-dół.
- Przestygnięte ciasto dekorujemy cukrem pudrem.