Puszyste ciasto z dyni

Puszyste ciasto z dyni

Puszyste i wilgotne ciasto dyniowe to jeden z najlepszych deserów sezonowych. Ciasto pięknie wyrasta, rewelacyjnie pachnie i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. Ten pyszny placek z dyni można przygotować w bardzo łatwy sposób. A jak? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie.

Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszne ciasto z dyni, które z pewnością Wam posmakuje. Jest bardzo smaczne, idealne do ciepłej herbaty z dodatkiem miodu, pomarańczy i goździków.

PRZEPIS NA CIASTO Z DYNI

Składniki

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g musu z dyni

Wykonanie

  • Zaczynamy od przygotowania musu z dyni. Początkowo należy ją obrać, pokroić na mniejsze kawałki i usunąć środek. Pokrojone kawałki dyni umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, do momentu aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie rozdrabniamy blenderem na mus dyniowy.
  • Masło w temperaturze pokojowej kroimy na mniejsze kawałki. Następnie miksujemy je z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
  • Do masła z cukrem dodajemy jajka, ciągle miksujemy. Pod koniec, nadal miksując, stopniowo dodajemy mus dyniowy.
  • Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy do mokrych, mieszamy.
  • Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, grzanie góra-dół.
  • Przestygnięte ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
ciasto dyniowe
ciasto dyniowe przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 − 4 =