Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to pyszna i uniwersalna propozycja sałatkowa na każdą okazję. Można ją przygotować na lekki lunch, kolację czy rodzinne spotkanie.
Tuńczyk jest bogatym źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych Omega-3, dlatego warto wprowadzić go do swojego codziennego menu. Tuńczyk jest smaczny, niskokaloryczny i doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem jest wyrazista w smaku, treściwa i przepyszna. Do tego bardzo prosta w przygotowaniu!
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 4 ogórki konserwowe
- 1 mała cebula czerwona
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy z łupin i kroimy w kosteczkę.
- Ogórki konserwowe oraz cebulę czerwoną również kroimy w kostkę.
- Tuńczyka, selera konserwowego i kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy.
- Jogurt łączymy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
- Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce, dodajemy sos i mieszamy.
Smacznego!