Placuszki dyniowe
Jak zrobić pyszne placki z dyni? Sprawdź przepis na proste i smaczne placuszki dyniowe, które posmakują całej rodzince!
Placuszki dyniowe na słodko doskonale sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Placki z tego przepisu wychodzą puszyste i wilgotne. Ponadto są bardzo proste w przygotowaniu, dyni nie trzeba nawet piec, wystarczy surową zetrzeć na tarce.
PLACUSZKI DYNIOWE – PRZEPIS
Składniki (na ok. 10 sztuk)
- 200 g dyni
- 150 g mąki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Przygotowanie
1. Dynię obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach i przekładamy do miski.
2. Dodajemy jajka, jogurt oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy.
3. Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z proszkiem do pieczenia.
4. Suche składniki przekładamy do mokrych i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
5. Na dobrze nagrzaną patelnię z olejem wykładamy po ok. 2 łyżki ciasta na jednego placuszka.
6. Placki smażymy przez około 2 minuty na każdą stronę, do zarumienienia.
7. Gotowe placki z dyni nie są zbyt słodkie, dlatego można po usmażeniu oprószyć je cukrem pudrem, podać z ulubionym dżemem, lub z kremem czekoladowym.