Pierś z kurczaka pod porową pierzynką

Pierś z kurczaka pod porową pierzynką

Jeśli znudziły Wam się już zwykłe piersi z kurczaka, proponuję przyrządzić je w zupełnie nowej odsłonie, z porem. Pierś z kurczaka pod porową pierzynką nie tylko doskonale smakuje, ale również wspaniale się prezentuje. Mięso z kurczaka jest miękkie, soczyste i delikatne. Pierzynka z pora nadaje mu ciekawego smaku i aromatu.

Pierś z kurczaka pod porową pierzynką idealnie komponuje się z dodatkiem ziemniaczków, kaszy czy ryżu. Uzupełnieniem całego dania będzie np. surówka z selera naciowego, lub mizeria.

PRZEPIS NA PIERŚ Z KURCZAKA POD POROWĄ PIERZYNKĄ

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 pora
  • 150 g żółtego sera
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze kotleciki, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

2. Kotleciki przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

3. W tym czasie myjemy pora i kroimy go w półkrążki, ser żółty ścieramy na tarce. Dodajemy majonez, szczyptę soli oraz pieprzu i całość mieszamy.

4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy nasze zamarynowane kotleciki i na każdym z nich układamy warstwę porowej pierzynki.

5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.

kurczak pod porową pierzynką
Pierś z kurczaka pod porową pierzynką przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia + dwanaście =