Pierś z kurczaka pod porową pierzynką
Jeśli znudziły Wam się już zwykłe piersi z kurczaka, proponuję przyrządzić je w zupełnie nowej odsłonie, z porem. Pierś z kurczaka pod porową pierzynką nie tylko doskonale smakuje, ale również wspaniale się prezentuje. Mięso z kurczaka jest miękkie, soczyste i delikatne. Pierzynka z pora nadaje mu ciekawego smaku i aromatu.
Pierś z kurczaka pod porową pierzynką idealnie komponuje się z dodatkiem ziemniaczków, kaszy czy ryżu. Uzupełnieniem całego dania będzie np. surówka z selera naciowego, lub mizeria.
PRZEPIS NA PIERŚ Z KURCZAKA POD POROWĄ PIERZYNKĄ
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki majonezu
- 1/2 pora
- 150 g żółtego sera
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze kotleciki, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
2. Kotleciki przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
3. W tym czasie myjemy pora i kroimy go w półkrążki, ser żółty ścieramy na tarce. Dodajemy majonez, szczyptę soli oraz pieprzu i całość mieszamy.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy nasze zamarynowane kotleciki i na każdym z nich układamy warstwę porowej pierzynki.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.