Panierowane roladki z porem i serkiem topionym
Panierowane roladki z porem i serkiem topionym to świetny sposób na domowy obiad. Połączenie ostrego pora i delikatnego serka topionego z mięsem drobiowym to idealny pomysł.
Mięso jest bardzo delikatne, a jednocześnie wyraziste i soczyste. Wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje z dodatkiem tradycyjnych ziemniaków i ulubionej surówki. Tutaj idealnie wpasuje się surówka z białej kapusty.
Poniżej zaprezentuję Wam szybki i smaczny przepis na pyszne roladki drobiowe z porem i serkiem topionym w chrupiącej panierce. Będą idealną alternatywą dla tradycyjnych kotletów panierowanych. Zapraszam na przepis!
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 jajka
- kawałek pora
- 1 serek topiony
- bułka tarta
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
- Kurczaka myjemy i dzielimy na kawałki, następnie każdy z nich rozbijamy na kotleciki. Doprawiamy z obu stron przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem.
- Pora kroimy w półkrążki. Następnie układamy odrobinę pora na każdym kotleciku.
- Po nałożeniu pora wykładamy kawałek serka topionego. Kostkę serka należy podzielić na tyle kawałków, ile wyjdzie nam roladek z porcji mięsa.
- Następnie każdy kotlecik z porem i serkiem topionym zwijamy w roladkę.
- Na osobnych talerzach rozkładamy bułkę tartą oraz jajka, które roztrzepujemy za pomocą widelca.
- Każdą roladkę panierujemy kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Wszystkie roladki wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor z każdej strony.