Pączki w 5 minut!

Pączki przygotowane na bazie serka homogenizowanego to zdecydowanie najlepsze i najszybsze pączki, jakie znam. Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie 5 minut, a dodatkowo można je wykonać bez użycia miksera. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki przy użyciu zwykłej drewnianej łyżki.

Pączki z serka homogenizowanego można przygotować na tłusty czwartek, ale także w inny zwykły dzień, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota. Możemy je zaserwować na rodzinnym spotkaniu jako słodka przekąska, a także deser do kawy.

Pączki z serka homogenizowanego to prawdziwy hit każdego tłustego czwartku, ponieważ smakują o niebo lepiej niż pączki kupowane w sklepie. Dodatków są o wiele szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne domowe pączki.

Pączki w 5 minut to jeden z ulubionych deserów w naszym domu. Dzieciaki kochają je za ich miniaturowy kształt a ja za to, że można przygotować je w łatwy sposób, w bardzo krótkim czasie.

Składniki

  • 280 g serka homogenizowanego (np. Danio)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 15 g cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu (dzięki niemu pączki nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia)

Przygotowanie

  1. Ciasto na pączki jest bardzo szybkie w przygotowaniu, dlatego też zaczynamy od rozgrzania oleju. W szerokim i niskim garnku rozgrzewamy olej.

  2. Do miski wrzucamy jajka, serki danio i cukier puder. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz łyżkę spirytusu i szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia składników.

  3. Ciasto wychodzi dosyć kleiste. Suche dłonie należy delikatnie natłuścić olejem, co ułatwi nam formowanie kulek z ciasta. Co jakiś czas należy ponownie natłuścić dłonie. Gotowe kulki wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po wypłynięciu na powierzchnię same zaczną się obracać.

  4. Usmażone mini pączki wykładamy na tacę wyłożona ręcznikiem papierowym, by nieco je odsączyć z nadmiaru oleju. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem. Można nadziać ulubionym dżemem. Z podanej porcji wychodzi około 20 sztuk o średnicy ok. 4 cm.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 30

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście − czternaście =