Pączki w 5 minut!
Pączki przygotowane na bazie serka homogenizowanego to zdecydowanie najlepsze i najszybsze pączki, jakie znam. Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie 5 minut, a dodatkowo można je wykonać bez użycia miksera. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki przy użyciu zwykłej drewnianej łyżki.
Pączki z serka homogenizowanego można przygotować na tłusty czwartek, ale także w inny zwykły dzień, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota. Możemy je zaserwować na rodzinnym spotkaniu jako słodka przekąska, a także deser do kawy.
Pączki z serka homogenizowanego to prawdziwy hit każdego tłustego czwartku, ponieważ smakują o niebo lepiej niż pączki kupowane w sklepie. Dodatków są o wiele szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne domowe pączki.
Pączki w 5 minut to jeden z ulubionych deserów w naszym domu. Dzieciaki kochają je za ich miniaturowy kształt a ja za to, że można przygotować je w łatwy sposób, w bardzo krótkim czasie.
Składniki
- 280 g serka homogenizowanego (np. Danio)
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 15 g cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu (dzięki niemu pączki nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia)
Przygotowanie
- Ciasto na pączki jest bardzo szybkie w przygotowaniu, dlatego też zaczynamy od rozgrzania oleju. W szerokim i niskim garnku rozgrzewamy olej.
- Do miski wrzucamy jajka, serki danio i cukier puder. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz łyżkę spirytusu i szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia składników.
- Ciasto wychodzi dosyć kleiste. Suche dłonie należy delikatnie natłuścić olejem, co ułatwi nam formowanie kulek z ciasta. Co jakiś czas należy ponownie natłuścić dłonie. Gotowe kulki wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po wypłynięciu na powierzchnię same zaczną się obracać.
- Usmażone mini pączki wykładamy na tacę wyłożona ręcznikiem papierowym, by nieco je odsączyć z nadmiaru oleju. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem. Można nadziać ulubionym dżemem. Z podanej porcji wychodzi około 20 sztuk o średnicy ok. 4 cm.