Naleśniki z pieczarkami i serem
Naleśniki to jeden z najprostszych pomysłów na słodkie śniadanie czy kolację. Tym razem mam dla was przepis na naleśniki w wersji na słono z pieczarkami i serem!
Naleśniki z pieczarkami i serem smakują wyśmienicie i są bardzo proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się w sytuacji gdy nie macie pomysłu na prosty i szybki obiad. Danie jest sycące, pożywne i z pewnością posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I SEREM
Składniki
Naleśniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- 1 mały por
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w misce trzepaczką.
2. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.
3. Pora kroimy w półkrążki. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę.
4. Na patelni roztapiamy odrobinę masła i wrzucamy na nią pieczarki z porem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż woda z pieczarek odparuje.
4. Do przestudzonych pieczarek, dodajemy starty na tarce ser żółty. Wszystko razem mieszamy.
5. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy.
6. Tak przygotowane naleśniki podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju, po 2-3 minuty z każdej strony.
7. Przed podaniem naleśniki można posypać szczypiorkiem.