Meksykańska zupa z mięsem mielonym
Aromatyczna i pyszna meksykańska zupa z mięsem mielonym. To jeden z moich ulubionych przepisów na rozgrzewającą zupę z mięsem mielonym, po który sięgam szczególnie w chłodniejsze dni. Wówczas takie rozgrzewające zupy smakują najlepiej. Zupa dzięki zawartości mięsa jest bardzo sycąca, dlatego też może zastąpić nawet drugie danie. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, kiedy smaki się przegryzą. Zapraszam na prosty przepis na pyszną zupę meksykańską. Na pewno Wam posmakuje!
MEKSYKAŃSKA ZUPA Z MIĘSEM MIELONYM – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 l bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. W garnku z grubym dnem rozgrać odrobinę tłuszczu, przełożyć cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać.
- Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w półplastry. Przełożyć do garnka, chwilkę razem podsmażać.
- Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć.
- Podsmażone mięso przełożyć do garnka, całość zalać bulionem i dusić przez 30 minut, pod przykryciem.
- Po czasie dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką, szczyptę cukru, paprykę ostrą, oregano. Całość wymieszać, dodać odcedzoną kukurydze i fasolę. Gotować przez 10 minut na małej mocy palnika. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.