Makowiec z kremem śmietankowym i kajmakiem
Pyszny makowiec z kremem śmietankowym i kajmakiem przygotowany z gotowej masy makowej. Dzięki temu jest bardzo szybki w przygotowaniu. Przełożony delikatnym kremem śmietankowym i wykończony kajmakiem. Ciasto wygląda wyśmienicie i tak też smakuje.
Ten pyszny makowiec idealnie sprawdzi się na święta, ale także na inne okazje w ciągu roku. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
MAKOWIEC Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I KAJMAKIEM
CIASTO MAKOWE
- 5 jajek
- 850 g gotowej masy makowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g kaszy manny
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 1/2 puszki masy krówkowej
- migdały
Wykonanie
- Do miski przełożyć masę makową, dodać kaszę manną, proszek do pieczenia i żółtka. Wymieszać za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy.
- Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Przełożyć do masy makowej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Formę 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć masę makową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut, grzałka góra-dół. Odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Połowę kremu wyłożyć na blat makowy, przykryć drugim blatem makowym a na nim rozprowadzić pozostały krem.
- Na ciasto wyłożyć masę kajmakową, można ją wcześniej podgrzać, by łatwiej się rozprowadzała. Wierzch ciasta udekorować prażonymi migdałami.