Makowiec z kremem czekoladowym

Makowiec z kremem czekoladowym

Makowiec z kremem czekoladowym to idealny wypiek na Święta. Przepis na tego makowca jest bardzo prosty i można go przygotować w ekspresowym tempie. Makowiec z tego przepisu sam w sobie smakuje rewelacyjnie, ale postanowiłam jeszcze przełożyć go kremem czekoladowym. Użyłam każdemu dobrze znanej nutelli, której dodatek idealnie pasuje do makowca.

Makowiec kremem czekoladowym to obowiązkowy wypiek, który powinien znaleźć się na świątecznym stole. Serdecznie polecam i życzę miłego pieczenia!

MAKOWIEC Z KREMEM CZEKOLADOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 180 g suchego maku
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • 2 garści rodzynek
  • 4 łyżki kremu czekoladowego np. Nutella

Wykonanie

  • Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Mak mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
  • Do jajek dodajemy cukier puder i ubijamy na puszystą masę za pomocą miksera. Zmniejszamy obroty i powoli wsypujemy mieszankę mąki, maku i pozostałych składników. Ciągle miksując, wlewamy masło oraz olejek migdałowy. Mieszamy do połączenia składników.
  • Gotową masę przekładamy do formy 25×10 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na pół. Smarujemy kremem czekoladowym i ponownie składamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Makowiec z kremem czekoladowy
Makowiec z kremem czekoladowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × dwa =