Kurczak w sosie porowo-marchewkowym
Kurczak w sosie porowo-marchewkowym to bardzo prosty pomysł na danie z kurczaka. Sposób przygotowania tego dania jest bardzo prosty a smak obłędny!
Taki obiad z pewnością posmakuje całej rodzinie, a nawet tym najmłodszym. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Smacznego!
KURCZAK W SOSIE POROWO-MARCHEWKOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mały por
- 250 ml bulionu
- 100 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka gałązek świeżego koperku
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć kurczaka i podsmażyć na złoty kolor.
- Pora pokroić w półkrążki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię z kurczakiem i podsmażać kilka minut. Następnie całość zalać bulionem, przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 minut.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietanką. Wlać na patelnię i wymieszać. Całość podgrzewać, mieszając do zgęstnienia sosu.