Kurczak w sosie porowo-marchewkowym

Kurczak w sosie porowo-marchewkowym

Kurczak w sosie porowo-marchewkowym to bardzo prosty pomysł na danie z kurczaka. Sposób przygotowania tego dania jest bardzo prosty a smak obłędny!

Taki obiad z pewnością posmakuje całej rodzinie, a nawet tym najmłodszym. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Smacznego!

KURCZAK W SOSIE POROWO-MARCHEWKOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • 250 ml bulionu
  • 100 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć kurczaka i podsmażyć na złoty kolor.
  • Pora pokroić w półkrążki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię z kurczakiem i podsmażać kilka minut. Następnie całość zalać bulionem, przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 minut.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietanką. Wlać na patelnię i wymieszać. Całość podgrzewać, mieszając do zgęstnienia sosu.
Kurczak w sosie porowo-marchewkowym przepis
Przepis na kurczaka w sosie porowo-marchewkowym
Kurczak w sosie porowo-marchewkowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × trzy =