Kurczak w chrupiącej panierce
Świetny pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny, a także przekąska na domowe imprezy. Kurczak w chrupiącej panierce to jedno z ulubionych dań każdego z nas. Bo jak oprzeć się soczystemu mięsu w chrupiącej panierce z dodatkiem ulubionego sosu? Nie da się!
Sekret idealne panierki tkwi w dodaniu do bułki tartej płatków kukurydzianych w stosunku 1:1. Dzięki temu kawałki kurczaka są mega chrupiące i smaczne. Kawałki chrupiącego kurczaka można zaserwować w formie obiadu z tradycyjnymi ziemniakami, ryżem czy kaszą, a także w formie przekąski z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na chrupiącego kurczaka w panierce, jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
Przepis na kurczaka w chrupiącej panierce
Składniki
- podwójny filet z kurczaka
- pokruszone płatki kukurydziane
- łyżeczka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 2 łyżki oliwy
- bułka tarta
Wykonanie
- W miseczce umieścić olej, przyprawy i przeciśnięty przez prasę czosnek. Całość dokładnie wymieszać tworząc tym samym marynatę.
- Kurczaka pokroić w kostkę. Na mięso wylać marynatę i wymieszać dokładnie .
- Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i marynować minimum 2 godziny w lodówce.
- Gotowe mięso obtoczyć w bułce i płatkach. Stosunek bułki i płatków wynosi 1:1, czyli tyle samo płatków i bułki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej obtoczone mięso z kurczaka.
- Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do lekkiego zrumienienia). W połowie pieczenia mięso odwrócić, by druga strona też się zarumieniła.