Kruche ciasteczka z cukrem

Kruche ciasteczka z cukrem

Kruche ciasteczka z cukrem to słodka przekąska, która posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ich wyjątkowość tkwi w delikatnej i rozpływającej się w ustach strukturze oraz w prostocie wykonania. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku prostych składników, które z pewnością znajdziesz w swoim domu. Te niewielkie słodkości są idealne na każdą okazję — na podwieczorek, do pracy, czy jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne kruche ciasteczka z cukrem i mam nadzieję, że przypadną wam do gustu.

KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM PRZEPIS

Składniki / ok. 35 szt.

  • 150 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko (żółtko i białko osobno)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50 g grubego cukru

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtko, śmietanę oraz cukier wanilinowy. Wyrabiam ciasto, następnie owijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na 2 godziny.

  2. Schłodzone ciasto przekładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm. Za pomocą okrągłej foremki wycinam ciasteczka i układam je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

  3. Każde ciasteczko smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję grubym cukrem.

  4. Tak przygotowane ciasteczka wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 20 minut, do zarumienienia.

  5. Po upieczeniu ciastka studzę na kratce.
Kruche ciasteczka z cukrem przepis
Przepis na kruche ciasteczka z cukrem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.9 / 5. Oddanych głosów: 15

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − 3 =