Kruche ciasteczka z cukrem
Kruche ciasteczka z cukrem to słodka przekąska, która posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ich wyjątkowość tkwi w delikatnej i rozpływającej się w ustach strukturze oraz w prostocie wykonania. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku prostych składników, które z pewnością znajdziesz w swoim domu. Te niewielkie słodkości są idealne na każdą okazję — na podwieczorek, do pracy, czy jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne kruche ciasteczka z cukrem i mam nadzieję, że przypadną wam do gustu.
KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM PRZEPIS
Składniki / ok. 35 szt.
- 150 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko (żółtko i białko osobno)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 50 g grubego cukru
Przygotowanie
- Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtko, śmietanę oraz cukier wanilinowy. Wyrabiam ciasto, następnie owijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na 2 godziny.
- Schłodzone ciasto przekładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm. Za pomocą okrągłej foremki wycinam ciasteczka i układam je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Każde ciasteczko smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję grubym cukrem.
- Tak przygotowane ciasteczka wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 20 minut, do zarumienienia.
- Po upieczeniu ciastka studzę na kratce.