Kaszak bez pieczenia
Kaszak bez pieczenia to bardzo popularne ciasto na bazie kaszy manny. Na pewno wiele z Was dobrze zna ten przepis, lecz są też taki osoby, które jeszcze nie miały okazji go spróbować.
Kaszak to banalnie łatwe ciasto, które można przygotować bardzo szybko, bez użycia piekarnika. Wystarczy mieć w kuchni herbatniki, dżem porzeczkowy i kaszę manną, pozostałe składniki zapewne każdy z Was posiada.
Kaszak to także bardzo tanie w przygotowaniu ciasto, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
PRZEPIS NA CIASTO KASZAK
Składniki
- 1000 ml mleka 2%
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 kostka margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru
- 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
- ok. 40 ciemnych herbatników
Przygotowanie
- Blaszkę 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce wyłożyć warstwę herbatników.
- Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, cukier wanilinowy i masło. Całość zagotować, co jakiś czas mieszając w celu połączenia składników.
- Na gotujące się mleko wsypać powoli kaszę, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, do uzyskania gęstej masy.
- Na herbatniki wyłożyć 1/2 masy. Na masę rozprowadzić równomiernie dżem porzeczkowy a na nim drugą warstwę masy.
- Na masę ułożyć drugą warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki.