Filet z kurczaka w sosie musztardowym

Filet z kurczaka w sosie musztardowym

Filet z kurczaka w sosie musztardowym to pyszne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania i wyrazisty smak. Delikatne mięso z kurczaka w połączeniu z aromatycznym sosem musztardowym stanowi idealną propozycję na obiad czy kolację.

W zależności od wybranego rodzaju musztardy, sos może przybrać różnorodne smaki — od łagodnego, po bardziej pikantny. Przygotowanie tego dania zajmuje zaledwie kilkanaście minut, więc tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu.  Idealne zarówno dla osób zapracowanych, jak i tych szukających nowych kulinarnych inspiracji!

FILET Z KURCZAKA W SOSIE MUSZTARDOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 200 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka musztardy
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Fileta z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć kurczaka i podsmażyć.

  2. Na patelnię wlać gorący bulion, przykryć pokrywką i dusić przez około 25 minut na wolnym ogniu.

  3. Śmietankę kremówkę wymieszać z musztardą i mąką ziemniaczaną. Wlać na patelnię i podgrzewać mieszając, do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
Filet z kurczaka w sosie musztardowym przepis
Przepis na filet z kurczaka w sosie musztardowym
Filet z kurczaka w sosie musztardowym  przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy + dwadzieścia =