Filet z kurczaka w sosie musztardowym
Filet z kurczaka w sosie musztardowym to pyszne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania i wyrazisty smak. Delikatne mięso z kurczaka w połączeniu z aromatycznym sosem musztardowym stanowi idealną propozycję na obiad czy kolację.
W zależności od wybranego rodzaju musztardy, sos może przybrać różnorodne smaki — od łagodnego, po bardziej pikantny. Przygotowanie tego dania zajmuje zaledwie kilkanaście minut, więc tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Idealne zarówno dla osób zapracowanych, jak i tych szukających nowych kulinarnych inspiracji!
FILET Z KURCZAKA W SOSIE MUSZTARDOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 ml bulionu
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka musztardy
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć kurczaka i podsmażyć.
- Na patelnię wlać gorący bulion, przykryć pokrywką i dusić przez około 25 minut na wolnym ogniu.
- Śmietankę kremówkę wymieszać z musztardą i mąką ziemniaczaną. Wlać na patelnię i podgrzewać mieszając, do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.