Domowy chrzan Wielkanocny na żółtkach

Domowy chrzan Wielkanocny na żółtkach

Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy, a jedną z obowiązkowych przekąsek jest oczywiście domowy chrzan. Jego ostry smak świetnie komponuje się z wędlinami, czy jajkami. W tym wpisie zaprezentuję Wam prosty i wyjątkowy przepis na domowy chrzan wielkanocny na żółtkach. Jest niesamowicie kremowy, aromatyczny, z delikatnym, ale wyrazistym smakiem, który z pewnością urozmaici świąteczne menu.

Jeśli chcecie, by Wasze święta były pełne smaku i tradycji, ten chrzan Wielkanocny będzie idealnym wyborem! Mój chrzan Wielkanocny przygotowałam na swojskich jajkach, więc jego kolor jest intensywnie żółty. Jeśli użyjecie jajek ze sklepu, kolor może się nieco różnić, ale nie wpływa to znacząco na smak samego chrzanu.

PRZEPIS NA DOMOWY CHRZAN WIELKANOCNY NA ŻÓŁTKACH

Składniki

  • 300 g korzenia chrzanu
  • 3 żółtka 
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Korzeń chrzanu obrać i zetrzeć na drobnej tarce. 

  2. Jajka ugotować, oddzielić białka od żółtek. Białka odłożyć, a żółtka rozdrobnić i dodać do startego chrzanu. Jedno białko zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do pozostałych składników.

  3. Do miski z chrzanem i żółtkami i białkiem, dodać majonez, szczyptę cukru, soli i pieprzu, wymieszać. 
Domowy chrzan Wielkanocny na żółtkach przepis
Przepis na domowy chrzan Wielkanocny na żółtkach

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 456

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × cztery =