Domowe proziaki
Domowe proziaki, inaczej zwane jako placki sodowe, to bardzo smaczna przekąska, którą z pewnością większość z Was kojarzy z czasów dzieciństwa. Na pewno pamiętacie, jak babcie piekły proziaki na starych piecach kaflowych, które jeszcze można spotkać w niektórych domach. Niestety bardzo mało osób posiada takie piece, a czasem nachodzi nas ochota na domowe proziaki. Co wówczas zrobić?
Polecam Wam przepis na pyszne proziaki z patelni, które są bardzo smaczne a dodatkowo bardzo łatwe w przygotowaniu. Chcecie zobaczyć jak je przygotować? Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA DOMOWE PROZIAKI
Składniki
- 500 g mąki
- 250 ml kwaśnego mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie
- Mąkę mieszamy z solą i sodą. Następnie dodajemy jajko, cukier oraz maślankę.
- Wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
- Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką.
- Następnie odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego kulkę, a następnie spłaszczamy dłonią, na grubość ok. 1 cm.
- Przygotowane placki odkładamy na 20 minut i przykrywamy ściereczką.
- W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, na średniej mocy palnika. Na nagrzaną patelnie wykładamy placki, następnie zmniejszamy gaz i pieczemy 12-15 minut, co jakiś czas obracając z jednej strony na drugą.