Deser a’la szarlotka

Deser a'la szarlotka

Są takie desery, które nigdy się nie nudzą i zawsze poprawią nawet najgorszy nastrój. Jednym z nich jest deser a’la szarlotka, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i pięknie prezentuje się na stole. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnej szarlotki.

Deser a’la szarlotka łączy wszystkie smaki klasycznego wypieku – soczyste jabłka, słodki cynamon, bita śmietana oraz kruche herbatniki. Całość podana w elegancki, warstwowy sposób.

Dlaczego warto zrobić deser a’la szarlotka?

  • Jest to szybsza i prostsza wersja klasycznego wypieku.
  • Wygląda niezwykle efektownie i smakuje obłędnie.
  • Idealnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcia jak i na co dzień.

Poniżej znajdziecie pełną listę składników oraz sposób przygotowania tego pysznego deseru z jabłkami w roli głównej.

DESER A’LA SZARLOTKA PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min | Liczba porcji: 6

Składniki

  • 200 g herbatników maślanych
  • 6 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 400 ml mleka
  • 2 opakowania „Śnieżki”
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałów

Przygotowanie

  1. Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię, dodaj cynamon i podsmaż kilka minut.

  2. Herbatniki pokrusz na mniejsze kawałki.

  3. Śnieżkę ubij z mlekiem według instrukcji na opakowaniu.

  4. Do pucharków wyłóż przygotowane składniki: pokruszone herbatniki, jabłka, bita śmietana, herbatniki, jabłka, bita śmietana. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.

  5. Gotowe deserki wstaw do lodówki na godzinkę.
Przepis na deser a'la szarlotka
Deser a'la szarlotka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 414

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć − 5 =