Deser a’la szarlotka

Są takie desery, które nigdy się nie nudzą i zawsze poprawią nawet najgorszy nastrój. Jednym z nich jest deser a’la szarlotka, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i pięknie prezentuje się na stole. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnej szarlotki.
Deser a’la szarlotka łączy wszystkie smaki klasycznego wypieku – soczyste jabłka, słodki cynamon, bita śmietana oraz kruche herbatniki. Całość podana w elegancki, warstwowy sposób.
Dlaczego warto zrobić deser a’la szarlotka?
- Jest to szybsza i prostsza wersja klasycznego wypieku.
- Wygląda niezwykle efektownie i smakuje obłędnie.
- Idealnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcia jak i na co dzień.
Poniżej znajdziecie pełną listę składników oraz sposób przygotowania tego pysznego deseru z jabłkami w roli głównej.
DESER A’LA SZARLOTKA PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 min | Liczba porcji: 6
Składniki
- 200 g herbatników maślanych
- 6 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400 ml mleka
- 2 opakowania „Śnieżki”
- 2 garści orzechów włoskich
- 2 łyżki prażonych płatków migdałów
Przygotowanie
- Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię, dodaj cynamon i podsmaż kilka minut.
- Herbatniki pokrusz na mniejsze kawałki.
- Śnieżkę ubij z mlekiem według instrukcji na opakowaniu.
- Do pucharków wyłóż przygotowane składniki: pokruszone herbatniki, jabłka, bita śmietana, herbatniki, jabłka, bita śmietana. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.
- Gotowe deserki wstaw do lodówki na godzinkę.

