Ciasto zebra
Macie ochotę na coś słodkiego? Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Ciasto zebra bez pieczenia to bardzo smaczny deser, który można przygotować w bardzo krótkim czasie.
Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo dzięki ułożonym naprzemiennie warstwom masy, wygląda bardzo oryginalnie i ciekawie.
Ciasto zebra jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego tym bardziej polecam Wam ten przepis. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.
PRZEPIS NA CIASTO ZEBRA
Składniki
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 ml wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru
MASA KAKAOWA
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 ml wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
DODATKOWO
- paczka herbatników
- kokos do dekoracji
Wykonanie
- Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy płynną żelatynę.
- Masę kakaową przygotowujemy w podobny sposób, jak śmietankową, tyle że pod koniec ubijania, przed wlaniem żelatyny, dodajemy przesiane przez sito kakao.
- Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na niej układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę masy śmietankowej, na nią połowę masy kakaowej, następnie masę śmietankową i kakaową. Wierzch ciasta posypujemy kokosem.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała a herbatniki zmiękły.