Ciasto z galaretką i borówkami

Ciasto z galaretką i borówkami to propozycja dla miłośników lekkich, owocowych deserów. Połączenie delikatnego biszkoptu, galaretki i świeżych owoców sprawia, że deser jest nie tylko pyszny, ale i wyjątkowo efektowny. Doskonale sprawdzi się na rodzinne spotkania.
Przepis na ciasto z borówkami i galaretką jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Borówki można z powodzeniem zamienić na inne sezonowe owoce takie jak truskawki, maliny czy wiśnie. W każdej wersji ciasto będzie smakować obłędnie.
CIASTO Z GALARETKĄ I BORÓWKAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: ok. 1 godzina | Liczba porcji: 16
Składniki
Biszkopt
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny + 70 ml gorącej wody
Galaretka z owocami
- ok. 300 g borówek
- 1 galaretka malinowa
- 400 ml wody
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na pianę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, a na koniec olej.
- Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki do połączenia składników.
- Masę przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Masa - Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie wlej powoli żelatynę i wymieszaj.
- Masę wyłóż na ostygnięty biszkopt, wyrównaj i całość wstaw do lodówki do stężenia.
Galaretka z owocami - Galaretkę malinową rozpuść w gorącej wodzie i odstawiam do przestygnięcia.
- Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż borówki na masę. Następnie całość zalej tężejącą galaretką.
- Ciasto ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia masy i galaretki.


