Ciasto z galaretką i borówkami

Ciasto z galaretką i borówkami

Ciasto z galaretką i borówkami to propozycja dla miłośników lekkich, owocowych deserów. Połączenie delikatnego biszkoptu, galaretki i świeżych owoców sprawia, że deser jest nie tylko pyszny, ale i wyjątkowo efektowny. Doskonale sprawdzi się na rodzinne spotkania.

Przepis na ciasto z borówkami i galaretką jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Borówki można z powodzeniem zamienić na inne sezonowe owoce takie jak truskawki, maliny czy wiśnie. W każdej wersji ciasto będzie smakować obłędnie.

CIASTO Z GALARETKĄ I BORÓWKAMI PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 godzina | Liczba porcji: 16

Składniki

Biszkopt

  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli

Masa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny + 70 ml gorącej wody

Galaretka z owocami

  • ok. 300 g borówek
  • 1 galaretka malinowa
  • 400 ml wody

Przygotowanie

Biszkopt

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na pianę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, a na koniec olej.

  2. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki do połączenia składników.

  3. Masę przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Masa

  4. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia.

  5. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie wlej powoli żelatynę i wymieszaj.

  6. Masę wyłóż na ostygnięty biszkopt, wyrównaj i całość wstaw do lodówki do stężenia.

    Galaretka z owocami

  7. Galaretkę malinową rozpuść w gorącej wodzie i odstawiam do przestygnięcia.

  8. Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż borówki na masę. Następnie całość zalej tężejącą galaretką.

  9. Ciasto ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia masy i galaretki.
Ciasto z galaretką i borówkami przepis
Ciasto z borówkami
Przepis na ciasto z galaretką i borówkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 759

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − 11 =