Ciasto na przeprosiny
Czasami zdarzają się takie chwile, kiedy zawodzimy naszych najbliższych. Nie mamy dla nich czasu, lub spędzamy go z nimi za mało, czy zawodzimy ich zaufanie. Jeśli czujemy się z tym bardzo źle, a poczucie winy nie pozwala nam zasnąć, nie warto zwlekać z przeprosinami.
Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne ciasto na przeprosiny. Ciasto jest proste w wykonaniu, smaczne i nie wymaga pieczenia. Po pierwszym kęsie tego ciasta z pewnością każde przeprosiny zostaną przyjęte.
PRZEPIS NA CIASTO NA PRZEPROSINY
Składniki
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 800 ml mleka
- 1 puszka masy krówkowej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- ok. 250 g herbatników
Przygotowanie
1. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i zostawiamy do przestygnięcia.
2. W 200 ml mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy nasz rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy.
3. Żelatynę wlewamy do ciepłego budyniu, całość mieszamy. Masę odstawiamy, by przestygła i nieco zgęstniała.
4. Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
5. Na herbatnikach rozprowadzamy czekoladową masę. Następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników.
6. Masę krówkową lekko podgrzewamy, by się lepiej rozprowadzała i smarujemy nią herbatniki. Wierzch ciasta posypujemy orzechami.