Ciasto na krakersach bez pieczenia
Przepyszne ciasto bez pieczenia na krakersach, które smakuje trochę jak Snickers. Przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga wiele pracy i składników. Ciasto składa się z krakersów, masy śmietankowej i masy krówkowej z dodatkiem wafelków. Na wierzchu znajdziemy orzeszki ziemne, które świetnie przełamują słodycz ciasta. Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, koniecznie musicie przetestować ten przepis.
CIASTO NA KRAKERSACH BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- 400 g masy krówkowej
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 50 krakersów
- 3 wafelki orzechowe (120 g)
- 2 garście orzeszków ziemnych
Przygotowanie
1. Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
2. Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy krakersami. Na krakersach rozprowadzamy połowę masy śmietankowej. Całość przykrywamy kolejną warstwą krakersów.
3. Wafelki orzechowe siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy z 300 g masy krówkowej. Masę wykładamy na krakersy i całość przykrywamy kolejną warstwą krakersów.
4. Następnie wykładamy pozostałą masę śmietankową i ponownie krakersy.
5. Na krakersach rozprowadzamy pozostałą masę krówkową. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami.
6. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.